Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ramona S.
geboren: 1982
verdronken: 9 oktober 2004
Woonplaats: Berlijn-Spandau
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland, Dader: Libanon
Kinderen: 2 zonen, op het moment van het misdrijf 2 en 3 jaar oud.
Dader: haar partner Mohammed El-C., 23 jaar oud ten tijde van het misdrijf
In de zomer van 2001 sluiten Ramona en Mohammed een imamhuwelijk, d.w.z. een religieuze verbintenis die in Duitsland niet als huwelijk wordt erkend. Ze hebben twee kleine zonen. De vader is gewelddadig. De jonge moeder vlucht verschillende malen, maar keert steeds terug, vermoedelijk tegen het advies van haar familie in.

Mohammed verbiedt zijn levenspartner contact te hebben met vrienden en bekenden. Maar in oktober 2004 staat ze erop om haar neef 's avonds te bezoeken. Hij weigert om voor de kinderen te zorgen. Ze gaat naar de badkamer om zich klaar te maken. Daar valt hij haar aan, wurgt haar en verdrinkt haar uiteindelijk in de badkuip. Haar twee jonge zonen stonden vermoedelijk aan de kant.

In juni 2005 wordt Mohammed veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord uit meedogenloosheid en egoïsme. De twee kinderen komen bij Ramona's moeder wonen.

Het jaar daarop vernietigt het Federale Hof van Justitie het vonnis.

In maart 2007 staat in de krant Bild: Mohamed E. (25) heeft zijn vrouw Ramona (22) gewurgd en verdronken. Uitspraak: 10 jaar voor doodslag in plaats van levenslang voor moord. Hij had gemoord omdat hij zijn zin wilde krijgen, aldus de Berlijnse arrondissementsrechtbank. Zijn vrouw, die volgens de islamitische wet getrouwd was, had zich tegen zijn wil verzet omdat zij een neef wilde bezoeken.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .