Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Laura K.
geboren: 1985
Poging tot moord: 5 mei 2020
Woonplaats: Brandenburg an der Havel
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: 2 oudere, plus 1 gemeenschappelijke zoon (1 jaar)
Dader: haar vriend Nuri B. (32 jaar ten tijde van het misdrijf)
Sinds maart 2019 is de relatie tussen Laura en Nuri gewelddadig geweest. Er is een verbod om haar te benaderen, ze wil scheiden, de verhuizing naar de vrouwenopvang is voorbereid.

Op 5 mei 2020 steekt Nuri haar op de openbare weg in Brandenburg-Görden. Blijkbaar is ze naakt uit haar appartement gevlucht. Ze wordt bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht.

De dader wordt slechts enkele uren na de misdaad in Praag, 500 km verderop, gearresteerd. Hij heeft zijn 1-jarige zoon bij zich.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .