Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Myriam Z.
geboren: 1983
gedood: 8 april 2020
Woonplaats: Leipzig
Herkomst: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: 1 dochter (2 maanden)
Dader: haar ex-vriendje Edris Z. (30 jaar ten tijde van het misdrijf )
Myriam is maatschappelijk werker en wordt gestalkt door haar ex-vriendje Edris. Hij kwam naar Duitsland vanuit Afghanistan toen hij 5 jaar oud was en heeft een Duits paspoort. Hij is niet de vader van hun 2 maanden oude dochter.

Op 8 april 2020 slaat Edris zijn ex-vriendin Myriam met een fles neer in het Leipzigse Auwald bos. De moeder wordt gevonden met haar schedel ingeslagen, haar baby ligt ongedeerd in een draagdoek onder haar. Myriam wordt naar de kliniek gebracht.

De volgende dag arresteert de politie de dader - in eerste instantie voor poging tot moord en het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel. Myriam sterft 2 dagen later op de intensive care.

Na de dood wordt het volgende bekend: Myriam's vader komt uit Algerije. Myriam studeerde Arabische Studies en werkte in de vluchtelingenhulp. Daar ontmoette ze Edris, die als goed geïntegreerd werd beschouwd en ook in de vluchtelingenhulp werkte. In de verslagen zijn woorden als "uitstekend voorbeeld van succesvolle integratie" of "modelvluchteling" te vinden. Er bestond echter een contactverbod tegen hem. Misschien is de "modelvluchteling" nogal wishful thinking. Ongeveer 2 jaar voor de misdaad klaagde Edris in een grote krant over zijn late naturalisatie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .