Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Leyla
geboren: 1995
doodgestoken: 23 juni 2020
Verblijfplaats: Hamburg
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: minstens 1 zoon (11 jaar ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar ex-vriendje (27 jaar)
Als Leyla met 25 jaar een zoon van 11 jaar heeft, dan is ze waarschijnlijk op 13-jarige leeftijd door haar ouders uitgehuwelijkt. Dit zou erop kunnen wijzen dat ze uit Afghanistan komt. Al het andere is net zo goed mogelijk, ook dat ze de leeftijd bij binnenkomst verkeerd heeft opgegeven.

Ze woont in een vluchtelingenhuis in Hamburg-Langenhorn. Op 23 juni 2020 steekt haar ex-vriend haar met een keukenmes. Haar zoon wordt een ooggetuige van de misdaad. De moeder sterft in het ziekenhuis. Tegen de dader was er een verbod om de vrouw te benaderen. De dader verwondt zichzelf, maar overleeft het. De echte namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .