Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hanna
geboren: 1998
doodgestoken: 3 juli 2020
Woonplaats: Leverkusen
Herkomst: Ethiopië
Kinderen: geen
Dader: Tekeste G. (47 jaar ten tijde van het misdrijf)
Tekeste heeft 3 kinderen met zijn eerste vrouw in Ethiopië. Waarschijnlijk is zijn 2e vrouw een Duitser, via wie hij een verblijfsvergunning heeft. Hij leeft ook gescheiden van haar.

Maandenlang stalkt hij de 25 jaar jongere Hanna, die op 17-jarige leeftijd naar Duitsland kwam. Blijkbaar dringt hij er bij haar op aan om met hem te trouwen. Ze gaat naar de politie, maar dient geen aanklacht in (ondanks een bedreiging met een hamer).

Op 3 juli 2020 wacht Tekeste op Hanna bij haar huis in Leverkusen-Schlebusch en steekt haar neer. Hanna sterft in de hal.

De politie bestormt het appartement van de dader en vindt een kamergenoot. De volgende dag wordt de dader gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .