Eerwraak verhaal

Maria Spagnolo
geboren: 1968
doodgestoken: 22 september 2012
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Sicilië
Kinderen: 1 zoon (17 jaar), 1 dochter (18 jaar)
Dader: haar man Calogero (47 jaar)
María en Calogero komen uit Sicilië, zijn bijna 20 jaar getrouwd en hebben twee kinderen. In 2012 zal Maria scheiden en een nieuwe relatie aangaan. Calogero zal dit niet accepteren.

Na een thuisverlof op Sicilië rijdt Calogero naar het appartement van zijn ex-vrouw in Keulen-Buchforst. Hij steekt haar 56 keer. Daarna belt hij de politie en zijn kinderen. Een gedrag dat niet atypisch is voor een eremoord: De dader wil de wereld zijn macht tonen. Maria sterft in het ziekenhuis. Calogero is gearresteerd in haar appartement.

Het proces begint in juni 2013 bij de Rechtbank van Keulen. De dader zwijgt. In juli wordt hij door het Landgericht van Keulen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord.

Opmerking: In de media wordt gezegd dat Calogero hiertoe geïnspireerd werd door een eremoord in zijn geboortedorp op Sicilië. De historische invloed van de islam op Sicilië is groter dan in de rest van Italië.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .