Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Marta
geboren: 1994
Poging tot moord: 14 juli 2019
Woonplaats: Duisburg
Herkomst: Dader: Bulgarije
Kinderen: onduidelijk, waarschijnlijk geen
Dader: haar vriendje (op dat moment 23 jaar oud)
Op 14 juli 2019 steekt een 23-jarige Bulgaar zijn 2 jaar oudere vriendin (of vrouw) met een keukenmes. Als hij denkt dat ze dood is, belt hij de politie. De agenten vinden de vrouw ernstig gewond. Na een noodoperatie is haar leven nog steeds in gevaar.

De dader is gearresteerd. De echte namen zijn niet bekend, noch de herkomst van het slachtoffer, noch het motief. Het kan ook een misdrijf van drugsintoxicatie zijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .