Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Olga
geboren: 1989
in brand gestoken: 13 juli 2019
Verblijfplaats: Keulen
Herkomst: Dader: Iran
Kinderen: 2
Dader: Jawed S. (36 jaar oud bij de misdaad)
Jawed is getrouwd, waarschijnlijk met een Iraanse vrouw. Hij heeft al 8 jaar een tweede vrouw en met haar 2 kinderen. Haar naam is Olga, ze is waarschijnlijk Russisch of Pools.

In de nacht van 13 juli 2019 veinst Jawed een auto-ongeluk door zijn auto "gecontroleerd" tegen een boom te rijden. Daarna giet hij benzine over zijn passagier Olga, maar redt haar uit de vlammen. Het slachtoffer ligt 1 maand in een kunstmatige coma en moet nog een maand in het ziekenhuis blijven. Wekenlang bezoekt Jawed haar in het ziekenhuis - totdat hij wordt gearresteerd.

Het motief: Olga had hem verlaten. De dader wil haar verminken, maar wil het op een ongeluk laten lijken. Meer dan 40 procent van de huid is verbrand. Terwijl Jawed in hechtenis is, gaat zijn eerste vrouw/huwelijkspartner scheiden.

In april 2020 begint het proces voor brandstichting en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in het Landgericht van Keulen. Olga getuigt dat ze niet wist van de eerste vrouw, ze had de vader van haar kinderen gekend als "Ali". De relatie was echter gewelddadig. Er wordt gesproken over controle, haar afknippen, verkrachting - ook van haar zus. In mei wordt de dader veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .