Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Katera
geboren: 1999
geslagen: 15 juli 2019
Woonplaats: Stuttgart
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar broer Wahed E. (bij de misdaad 18 jaar)
Katera is geboren in Duitsland en is in opleiding tot tandartsassistent. Haar familie woont hier al 23 jaar en ze heeft 5 kinderen. Toch wordt Katera verondersteld onder dwang te zijn getrouwd. Ze maakt zich los van de familie. De vader is een gepensioneerde levensmiddelenhandelaar.

Op 15 juli 2019 slaat Katera's broer Wahed haar 's morgens met een honkbalknuppel neer bij een metrostation in Stuttgart. Hij heeft haar hoofd meerdere keren geraakt. Getuigen komen Katera te hulp. De broer vlucht.

Na een korte zoektocht wordt Wahed gearresteerd. Het is niet de eerste aanval van de broer op zijn zus. Hij heeft een Duits paspoort en zou door zijn oudere broer zijn opgehitst. Hij was waarschijnlijk ook op de plaats van het misdrijf en is ook al bekend bij de politie voor het geweld tegen zijn zus. De jongere broer wordt ook beschouwd als een overtuigde dader. Het bevelschrift is voor poging tot moord. De moeder wordt publiekelijk geciteerd en zegt dat ze haar zonen niets kan verbieden. Vermoedelijk is zij de drijvende kracht.

Het jaar daarvoor was Katera door haar familie naar de VS ontvoerd om met een voor haar onbekende neef te trouwen. Na 3 maanden weet ze te ontsnappen en keert ze terug naar Stuttgart. Maar haar familie wil haar terug naar de VS brengen. Op het vliegveld van Stuttgart weet ze weer te ontsnappen. Daarna vertrekt Katera uit haar huis.

In februari 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Stuttgart. Katera weigert te getuigen, net als de rest van de familie. Haar echte naam is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .