Eerwraak verhaal

Murat
geboren: 1994
Moordpoging: 13 oktober 2014
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: Eyüp Tolga Sasunlu (22 jaar)
Murat is getrouwd, maar gescheiden en heeft een relatie met een andere vrouw. Haar broer Eyüb Tolga vindt dit een schending van de familie-eer. Bij een bushalte ramt hij een mes in de maag van zijn zustervriendje. Het slachtoffer gaat naar de grond, Eyüp blijft Murat binnengaan.

Als Eyüp denkt dat Murat dood is, vlucht hij.

Murat komt naar een kliniek, wordt geopereerd en overleeft. De dader wordt een paar dagen later gearresteerd in een huis van zijn familie in Nettetal. Hij had zijn ontsnapping naar Turkije al voorbereid.

Het proces begint in maart 2015. Het Openbaar Ministerie spreekt over een poging tot eerwraak. De verdachte zwijgt. Waarschijnlijk viel hij in het verleden al op bij de politie.

Murat is niet de echte naam van het slachtoffer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .