Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mesude
geboren: 1980
Poging tot moord: 1 mei 2020
Verblijfplaats: Hamburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 (10 en 12 jaar)
Dader: haar ex-echtgenoot Kalender E. (49 jaar ten tijde van het misdrijf)
Op 1 mei 2020 bestormt Kalender het appartement van zijn ex-vrouw Mesude in Hamburg-Lurup. Hij steekt haar, giet benzine over zijn zoon en steekt het kind in brand.

Moeder en zoon zijn zwaar verbrand, een buurman komt helpen. Beide worden naar een speciale kliniek gevlogen. De dochter heeft ernstige rookinhalatie. De dader moet ook naar het ziekenhuis.

Buren zeggen dat het leek alsof Kalender zijn ex-vrouw nog steeds aan het bespioneren was, ook al waren ze al enkele jaren gescheiden.

Aanvankelijk zeggen ze dat Kalender Turks is, later lezen ze dat hij staatloos is. Nog later: hij kwam naar Duitsland vanuit Kayseri, Turkije, 20 jaar geleden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .