Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Steven en Kevin
geboren: 1997, 1998
verdronken: 20 juli 2002
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: India
Kinderen: zij waren zelf kinderen
Dader: vader Buhpendraroy Govindji C. (ten tijde van het misdrijf 43 jaar)
Deze misdaad is geen typische eerwraak. Maar toch is de eer is de drijvende kracht achter het verhaal.

Buhpendraroy komt uit India en komt in 1987 illegaal via Nederland naar Duitsland. Door een huwelijk verkrijgt hij in 1992 een Duits paspoort. Nadat zijn eerste (Duitse) vrouw hem in het midden van de jaren '90 verlaat, krijgt hij in 1996 een geïmporteerde bruid uit India. De twee hebben twee zonen.

Buhpendraroy is gewelddadig en zijn tweede vrouw verlaat hem. In een hevige voogdij strijd, krijgt hij bezoekrecht voor de kinderen. De moeder wijst herhaaldelijk op de bedreigende situatie bij het bureau voor jeugdzorg.

In juli 2002 bindt de vader zijn zoons tijdens een uitstapje vast aan een fiets en verdrinkt hen in de Main. De lichamen zijn gevonden door de bemanning van een schip. In een brief beweert hij dat het een fietsongeluk was. Een mug was in zijn oog gevlogen.

Na de misdaad vlucht hij naar Ierland en wordt daar 2 weken later gearresteerd.

In juni 2003 begint het proces. De aanklager ziet het motief in het straffen van de moeder. De dader wilde haar zo ernstig mogelijk beschadigen. In augustus wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld is vastgesteld. In de motivering van het vonnis is het motief voor de dubbele moord de aanspraak van de familie op dominantie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .