Eerwraak verhaal

Mona
geboren: 1971
doodgestoken: 11 februari 2020
Woonplaats: Bielefeld
Herkomst: Dader: Kaapverdische eilanden
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriendje (48 jaar oud bij de misdaad)
Tot 2019 heeft Mona een relatie met een man van de Kaapverdische Eilanden. Deze bevinden zich in het noordwesten van Afrika, ongeveer op het niveau van Senegal. Na de scheiding wordt de Kaapverdische man gewelddadig en komt er in juli 2019 een aangifte voor de strafrechter. Er staat "o.a. voor mishandeling".

Op 11 februari 2020 geeft Mona's nieuwe vriendje haar als vermist op. Wandelaars vinden het lichaam de volgende ochtend met verschillende steekwonden. Mona's ex-vriendje is gearresteerd in zijn appartement. Het mes is gevonden in een beekje.

Er is niets bekend over het slachtoffer, noch over zijn naam, noch over zijn afkomst, noch over zijn kinderen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .