Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yasmin F.
geboren: 1980
Poging tot moord: 18 oktober 2014
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter
Dader: haar man Sahin (46 jaar)
In 1998 wordt Yasmin 18 jaar, ze woont in Turkije en haar ouders huwen haar uit. Het betreft slechts een imam huwelijk, want haar man Sahin is al via een schijnhuwelijk getrouwd met een Duitser.

Yasmin komt naar Berlijn en krijgt een dochter. Sahin moet in 2002 terug naar Turkije omdat zijn huwelijksfraude is ontdekt. Als hij tien jaar later terugkeert, is Yasmin een onafhankelijke vrouw geworden die zich niet langer ondergeschikt wil maken aan haar man. Er komt huiselijk geweld voor.

In oktober 2014 spreekt Yasmin over een scheiding. Haar man stak haar met een slagersmes. Dan belt hij de ambulance - voor juristen een ontlastende omstandigheid bij de moordpoging. Daarom wordt Sahin in april 2015 door de Berlijnse regionale rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden en betaling van een schadevergoeding van 20.000 euro voor de veroorzaakte pijn en lijden vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .