Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mustafa
geboren: 1972
doodgestoken: December 2005
Woonplaats: Bremen
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: Tamer S. (41 jaar), gescheiden ex-echtgenoot van Mustafa's vriendin
Weinig slachtoffers van eerwraak zijn mannen. Maar het motief voor een eremoord is altijd het vermeende seksuele wangedrag (of inderdaad zelfbeschikking) van de vrouw.

Tamer, een Turk, leeft gescheiden van zijn vrouw maar wil niet accepteren dat zij een nieuwe vriend heeft. Hij zet een 25-jarige maat aan tot een gezamenlijke moord. Omdat, denkt hij, door haar ontrouw de vrouw het recht op leven heeft verspeeld.

Beide mannen wachten het stel op in het havengebied van Bremen in december 2005.

Er is een achtervolging. Tenslotte houden de daders de auto aan waarin de gescheiden vrouw en haar nieuwe vriend zitten. Tamer steekt de vriend neer, de jongste probeert de vrouw te vermoorden. Ze overleeft gewond.

In juni 2006 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank in Bremen. Dan gaat het spoor van de zaak verloren in de berichtgeving. We zouden dankbaar zijn voor alle informatie - inclusief de juiste naam van het slachtoffer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .