Eerwraak verhaal
geboren: 1973, 1982
doodgeschoten: 31 december 2005
Woonplaats: Letmathe/Iserlohn
Herkomst: slachtoffer: Duitsland, vermeende dader: Turkije
Kinderen: twee (2 en 11 jaar ten tijde van het misdrijf)
Daders: haar ex-vriend (30 jaar) en zijn twee broers (38 en 43 jaar). De middelste broer Mehmet wordt ervan verdacht de schutter te zijn.
In augustus 2005 maakt Katja het uit met haar vriend, met wie ze vijf jaar had samengewoond. De in de steek gelaten man valt haar dan maandenlang lastig en dreigt haar te vermoorden. Het stel heeft samen een zoon en Katja heeft nog een kind uit een vorige relatie.
In december 2005 vieren Katja, haar nieuwe vriend Marcus (23 jaar) en een neef (19 jaar) oudejaarsavond. Tijdens de viering gaan ze samen de straat op. De dader komt uit het halfduister, scheldt Katja uit en schiet van dichtbij in de hoofden van de drie. Katja en haar vriend sterven, de neef ontsnapt met zwaar hoofdletsel. Hij slaagt er nog in de politie te bellen, maar kan later de dader niet identificeren.
De drie broers Orhan, Necip en Mehmet Sarischan worden gearresteerd in een snackbar in de buurt van de plaats delict. Ze hebben alibi's en worden vrijgelaten. Pas begin april wordt de middelste broer weer gearresteerd. Kruitsporen worden verondersteld zijn schuld te bewijzen. Hij weigert te getuigen. Er wordt echter gezegd dat er al verschillende misdaden zijn gepleegd tussen de families.
Op 10 november 2006 wordt de vermeende dader door de juryrechtbank van Hagen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rechter benadrukt dat er onvoldoende zekerheid is, maar spreekt van een grijs gebied. De advocaat van de ouders van het slachtoffer, die ook aanklagers zijn in de zaak, kondigt aan dat zij in beroep zal gaan.
De ex-vriend, die verdachte blijft, probeert vervolgens de voogdij over hun toen tweejarige zoontje te krijgen. In januari 2008 wees het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe uiteindelijk zijn verzoek af: het kind was destijds indirect getuige geweest van de moord en was erdoor getraumatiseerd. Het ontbrak de vader aan enig gevoel en begrip voor deze traumatisering, zodat hij het kind zeker niet de nodige empathische opvoeding kon bieden. Het kind blijft in een tehuis wonen.
Er is een nieuwe versie van het misdrijf in januari 2008: de drie broers zouden de Duits-Turkse exploitant van een bordeel hebben gechanteerd. Deze laatste had contacten met de Russische maffia en zou in opdracht van de broers daar hebben gemoord.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord
-
Eerwraak in de Pakistaanse provincie Punjab: jonge vrouw levend verbrand door haar man
-
Stop Femicide Iran brengt een 18-maands rapport uit over dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Iran
-
Eerwraak in Salmas, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Bojnoord, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man