Eerwraak verhaal

Nadine
geboren: 1986
neergestoken: 9 augustus 2015
Verblijfplaats: Modautal (bij Darmstadt)
Oorsprong: Slachtoffers: Duitsland; Daders: Turkije
Kinderen: 2 (7 en 10 jaar)
Dader: haar man Enver G. (34 jaar)
Op 16 november leert Nadine Enver kennen, die 6 jaar ouder is. Eerst wonen ze bij hun ouders, trouwen ze en hebben ze een zoon en een dochter. Gedurende de 13-jarige relatie zijn er steeds weer bedreigingen (ook doodsbedreigingen). Nadine moet haar contacten verbreken, ook met haar ouders. Ze mag niet alleen weggaan, mag niet naar het kerstfeest van haar werkgever, haar mobiele telefoon wordt gecontroleerd.

Het is mogelijk dat er in 2015 een korte scheiding komt en Nadine zal een paar dagen met de kinderen naar haar ouders terugkeren.

Op 9 augustus 2016 bekent Nadine een affaire. Enver steekt haar met een knutselmes. De zoon is getuige van de 24 steekwonden. De dochter slaapt. Een buurman schrikt van het geschreeuw, komt op het terrein en ziet Enver zijn vrouw op het terras steken. Ze probeert Enver te stoppen. Hij vlucht met de auto, maar wordt later gearresteerd in Darmstadt. De politie vindt het mes in het appartement. Twee weken later bezwijkt Nadine aan haar verwondingen.

In juli 2016 begint het proces voor de rechtbank van Darmstadt. Enver beweert dat Nadine hem als eerste heeft aangevallen, hij wil zich de rest niet herinneren. In november wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .