Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nazime Aydemir
geboren: 1978
doodgeschoten: 23 november 2009
Woonplaats: Gaildorf (Schwäbisch-Hall district)
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: Mehmet Celik, haar echtgenoot, die gescheiden leeft
(ten tijde van het misdrijf 43 jaar oud)
Wegens "verschillende incidenten" mag Mehmet zijn vrouw niet meer benaderen. De scheidingsdatum staat al vast. Hij verhuist uit de gemeenschappelijke flat in Gaildorf, Baden-Württemberg, en blijft in Noord-Duitsland.

Een paar weken later keert Mehmet echter terug naar Gaildorf. Op 23 november 2009 breekt op straat een ruzie uit tussen hem en zijn vrouw. Hij trekt een pistool en schiet haar neer. Ze wordt geraakt door meerdere kogels en is op slag dood.

Daarna probeert Mehmet zichzelf neer te schieten en komt hij zwaargewond in het ziekenhuis terecht. Daar sterft hij een paar dagen later. De echte voornaam van de dader is onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .