Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Seda
geboren: 1987
Poging tot moord: 22 juni 2019
Woonplaats: Gelsenkirchen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon (9 en 11 jaar)
Dader: Faruk B. (43 jaar)
Seda is een fitnesstrainer uit Gelsenkirchen, gescheiden, 2 kinderen Faruk is getrouwd en heeft 4 kinderen. Om onbekende reden stalkt hij Seda sinds 2017, waarschijnlijk vanwege een afgewezen liefde. Er zijn verschillende aanklachten tegen hem.

Op 22 juni 2019 ziet Seda hem voor de deur in Gelsenkirchen-Buer. Ze belt de politie, die de aanklacht in behandeling neemt en een dreigingsanalyse uitvoert. Faruk wordt weggestuurd, maar komt 30 minuten later terug en steekt Seda voor haar voordeur. Ze wordt met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, een paar dagen later is haar toestand nog steeds kritiek.

De dader is gearresteerd in de buurt van de plaats delict, hij heeft het mes nog steeds bij zich. De kinderen gaan naar hun vader, Seda's ex-man. Er is ook een aanwijzing dat Seda's nieuwe verloofde in Turkije woont.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .