Eerwraak verhaal
geboren: 1964
neergeschoten: 6. maart 2010
Verblijfplaats: München
Herkomst: Servië
Kinderen: 2 dochters, 2 zonen (ten tijde van het misdrijf 12-18 jaar)
Dader: haar echtgenoot Avdurahman K. (48 jaar)
In december 2009 koopt Avdurahman, een timmerman, een machinegeweer in het voormalige Joegoslavië. Het bijbehorende verhaal gaat waarschijnlijk als volgt: Avdurahman's jongere broer wordt in Servië vermoord. De moordenaar gaat vrijuit. Er is sprake van drugsmaffia en gerechtelijke omkoping. Nu moet Avdurahman de moord wreken en krijgt hij een machinegeweer. Dit valt onder de wet op de controle op oorlogswapens in Duitsland.
Maar Nusreta is tegen de wraakplannen van haar man. Het komt tot een ruzie. Op 7 maart 2010 zal de familieraad bijeenkomen in München. Opmerking: Nusreta en Avdurahman komen uit Tutin, een overwegend Bosnische stad in Zuid-Servië. Het zijn moslims.
De dag ervoor schiet Avdurahman zijn vrouw 6 keer in de rug in de wasruimte. Ongeveer 90 minuten later vindt hun oudste zoon (18 jaar) de stervende vrouw en waarschuwt de politie.
De dader vlucht en laat zich door een taxi terugbrengen naar de plaats delict. Intussen zijn politie en reddingswerkers gearriveerd. Avdurahman speelt aanvankelijk de ontzette en rouwende weduwnaar. Zijn vier kinderen geloven hem ook. Later, echter, wordt zijn alibi verbrijzeld. Het moordwapen is gevonden in een glasbak.
Het bleek dat Nusreta fulltime schoonmaakte in een bejaardentehuis, terwijl haar man slechts sporadisch in de bouw werkte. Ze wilde zelf over het geld beschikken. Maar haar man was het daar niet mee eens, en in zijn eerste verhoor als verdachte, zegt hij dat het "hoog tijd werd". Het hoofd van de afdeling moordzaken zou hebben gezegd dat de dader zijn vrouw had moeten neerschieten, omdat zij de financiën van het gezin beheerde.
Tijdens het onderzoek komt ook aan het licht dat Nusreta haar man in 2005 heeft aangegeven wegens mishandeling. Ze trok de aanklacht echter in. In een ander artikel wordt gezegd dat Avdurahman na de moord heeft geprobeerd Nusreta's broer Senad te vermoorden. Hij was echter niet thuis.
De dader wordt in december 2010 door de juryrechtbank in München veroordeeld tot levenslang voor geniepige moord met onedele motieven. De bijzondere zwaarte van de schuld wordt vastgesteld. Het vonnis verklaart dat de dader een "archaïsch moslim wereldbeeld en een verwrongen kijk op familie-eer" heeft.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord