Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Saba
geboren: 1976
doodgestoken: 2 oktober 2015
Woonplaats: Heilbronn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 4
Dader: haar ex-echtgenoot (40 jaar)
Op 2 oktober vermoordt een man zijn ex-vrouw in de vroege ochtend in de stationsomgeving van Heilbronn. Eerst probeert hij haar te wurgen met haar hoofddoek. Dan steekt hij 15 keer een mes in haar borst en rug. Uiteindelijk snijdt hij haar keel door. Een voorbijganger vindt de ernstig gewonde vrouw rond 5 uur en belt de politie. Het slachtoffer sterft op de plaats van het misdrijf.

Een paar dagen later wordt de ex-man gearresteerd bij een grensovergang tussen Hongarije en Roemenië. De vader van de dader zit achter het stuur van de auto. Hij wordt overgeplaatst naar Duitsland.

In mei 2016 begint het proces voor de rechtbank van Heilbronn. Het blijkt dat de dader meerdere malen heeft gedreigd met moord als zijn ex-vrouw niet naar hem terugkeert. Hij bedreigde ook de 4 kinderen. Tijdens het 25-jarige huwelijk zijn er herhaaldelijk meldingen van geweld geweest, die vervolgens onder druk van de familie werden ingetrokken. Uiteindelijk werd een contactverbod verkregen, waaraan de dader zich echter niet hield.

De moord gebeurde een dag voor de geplande bruiloft van zijn oudste zoon. De vader wilde dus waarschijnlijk bewijzen dat hij zijn wil met geweld kon afdwingen als dat nodig was.

In juni 2016 wordt de dader veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder de bijzondere ernst van de schuld vast te stellen. De rechter wijst erop dat de familie van de dader hem steunde bij zijn ontsnapping en niets deed aan de misdaad. Er ontstaat tumult in het gerechtsgebouw.

De namen van daders en slachtoffers zijn niet bekend. We zijn blij met aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .