Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Dalia T.
geboren: 1983
gedood: 17 augustus 2015
Woonplaats: Trier
Herkomst: Syrië / Koerden
Kinderen: 3 (1-3 jaar)
Dader: haar man Saoud (32 jaar)
In de zomer van 2015 zullen Dalia en haar man Saoud als vluchtelingen uit Syrië naar Duitsland komen. Zijn beroep wordt aangeduid met bouwvakker. Ze hebben hun twee drie jaar oude tweeling bij zich en een kind. Elders wordt gezegd dat de kinderen 5, 4 en een half jaar oud zijn. Het gezin wordt ondergebracht in een tweepersoonskamer in Trier.

Op 17 augustus 2015 vermoordde Saoud zijn vrouw met een stoelpoot voor de ogen van zijn kinderen. De autopsie toont aan dat haar lichaam verwondingen vertoont door eerdere mishandeling. De man is gearresteerd. Hij ontkent de daad.

In april 2016 begint het proces voor de rechtbank van Trier. Getuigen verklaren dat Saoud zijn vrouw al met de dood had bedreigd en gewelddadig was tegen zijn kinderen. Dalia's moeder en haar broer (die in Istanbul wonen) zeggen dat Saoud zijn jongens sloeg "zoals jij volwassenen slaat" (wat dat ook moge betekenen). De kinderen zijn nu gehuisvest in een tehuis.

In juli 2016 wordt de dader veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. Het vonnis noemt als motief dat Dalia in opstand kwam tegen het patriarchale gedrag van haar man, dat hij niet accepteerde. De kinderen wonen in pleeggezinnen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .