Eerwraak verhaal
geboren: 1978
poging tot moord: 21 mei 2008
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar gescheiden echtgenoot, Sultan Ahmad M., ten tijde van het misdrijf 24 jaar.
In april 2007 zijn Sadiqua en Sultan Ahmad getrouwd. Voor de verkoopster van parfums met een Duits paspoort, is het haar tweede huwelijk. Slechts een maand later, slaat Sultan zijn vrouw het ziekenhuis in. Getuigen bellen de politie, maar beiden ontkennen het incident. Pas als Sultan een jaar later zijn vrouw met een bierglas neerslaat en zij naar het ziekenhuis wordt gebracht, legt de politie een straatverbod op. De Afghaan mag niet in de buurt komen van hun gezamenlijke appartement of de Douglas winkel waar zijn vrouw werkt.
Maar Sultan geeft geen gehoor aan dat verbod en slaat haar keer op keer in elkaar. Vroeg in de ochtend van 21 mei belt hij haar op en vraagt of hij haar in hun voormalige gezamenlijke appartement kan spreken om alles op een rijtje te zetten.
Zij gaat akkoord. Er ontstaat een ruzie. Hij dreigt haar en haar familie te doden als ze niet naar hem terugkeert.
Gewekt door het lawaai bellen de buren om 7:24 uur de politie. Als ze aankomen, horen de agenten geweerschoten. Sadiqua rent de trap af en wordt in de schouder en heup geraakt. Een politieagent raakt ook gewond. Dan schiet Sultan zichzelf neer.
Is deze poging tot moord een eremoord? Hoewel tot dusver geen betrokkenheid van de familie en geen gedwongen huwelijk wordt vermoed, zijn er toch andere typische kenmerken van een eremoord te vinden: Sultan verdenkt zijn echtgenote ervan haar eigen, zelfbepaalde seksualiteit te beleven. Daar is geen bewijs voor. Het vermoeden is genoeg voor hem. De poging tot moord heeft een geschiedenis van stalking: maandenlang stalkt hij zijn vrouw, waarbij hij dreigt haar gezicht met hete olie te verminken. Meerdere malen dreigt hij met moord, wil haar familie vermoorden (wat ook niet wijst op een "normale" relatiehandeling). Het gevaar om ervoor naar de gevangenis gestuurd te worden laat hem koud. Er wordt gezegd dat het hem niet kan schelen als hij naar de gevangenis moet.
Een Duits mediabedrijf laat na het misdrijf een jonge Afghaanse buurman aan het woord: Hij zei dat het goed was om zijn vrouw te slaan als ze zich te westers kleedde. In moslimfamilies heerst de islamitische wet, niet de Duitse.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter