Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Safiye
geboren: 1984
gedood: 1 juni 2008
Woonplaats: München-Giesing
Herkomst: Turkije
Kinderen: een zoon, op het moment van het misdrijf 18 maanden oud
Dader: haar echtgenoot Hasan T., ten tijde van het misdrijf 31 jaar
Op 1 juni 2008 belt Hasan T., een geschoolde hotelmanager, om ongeveer 10:15 uur de brandweer. In zijn appartement was iemand gevallen. De reddingswerkers vinden het appartement vol met bloed. Hasan's 24-jarige vrouw Safiye is dood, haar lichaam ongekleed. Er zijn verwondingen over haar hele lichaam. Sommigen wijzen op misbruik lang voor de dag des doods.

Onderzoek wijst uit dat de dader zijn vrouw eerst bewusteloos heeft geslagen met een kruk en haar daarna heeft achtergelaten om sigaretten te halen. Ze stikt in haar braaksel. De kruk ligt gebroken naast het lichaam. Hij moet een tweede gebruikt hebben om het slaan voort te zetten. De zoon is ook in het appartement. Het bureau voor jeugdzorg neemt de zorg over.

Zoals in veel gevallen van eerwraak is er al een voorgeschiedenis van geweld. Hasan is al drie keer onder de aandacht van de politie gekomen wegens mishandeling van zijn vrouw. Maar ze werkte niet mee met de agenten.

Op 6 april 2009 wordt Hasan door de arrondissementsrechtbank in München veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .