Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Selda D.
geboren: 2000
Moord: 10 juli 2019
Woonplaats: Siegburg
Herkomst: Slachtoffer: Macedonië; Dader: Bulgarije
Kinderen: 2 zonen (10 maanden en 3 jaar oud op het moment van het misdrijf), ze was weer zwanger
Dader: haar ex-vriend Mehmedali A. (26 jaar)
Selda is 19 jaar oud, heeft 2 zonen en is weer zwanger. Het klinkt een beetje als een gedwongen huwelijk op 15-jarige leeftijd. Selda gaat scheiden.

Op 10 juli 2019 wil Mehmedali zijn oudere zoon (3 jaar) ophalen. Voor de ogen van het kind steekt hij zijn zwangere ex-vriendin neer. Dan wurgt hij haar in een coma. Ze lijdt aan onherstelbare hersenbeschadiging en het ongeboren kind sterft. De dader rijdt naar een familielid in Keulen, waar hij wordt gearresteerd.

In januari 2020 wordt de dader door het regionale gerechtshof in Bonn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens poging tot moord. Selda ligt nog steeds in een coma en zal waarschijnlijk nooit meer wakker worden. De twee kinderen wonen bij Selda's ouders.

De naam van de dader - Mehmedali - klinkt duidelijk als een islamitische achtergrond. De naam Selda is waarschijnlijk Turks.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .