Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mariam R. + haar vriend/echtgenoot
geboren: 1978, 1976
doodgestoken: 20 maart 2002
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar ex-man Nasir Ahmad Rasikh (35 jaar ten tijde van het misdrijf)
Mariam komt in 1981 met haar ouders en oudere broer naar Duitsland en studeert later farmacie. Op 19-jarige leeftijd trouwt zij met Nasir, een Afghaan die al enkele jaren in Hamburg woont. Het huwelijk duurt maar een paar maanden, waarna ze wil scheiden. Nasir accepteert dit niet en begint haar lastig te vallen en te stalken. Rond het jaar 2000, is het huwelijk gescheiden.

Mariam ontmoet George, een Aramese christen uit Syrië die zich bekeert tot de islam. Een imam trouwt hen begin 2002.

In maart 2002 rijdt George met Mariam naar een benzinestation in St. Pauli. Daar wordt het stel aangevallen door de ex-man van Mariam en zijn handlanger Ahmad. De twee hebben het koppel gevolgd, wachtend op een kans om hen te vermoorden.

Terwijl de medeplichtige Mariam vasthoudt, steekt Nasir haar een dozijn keer. Daarna steekt hij de nieuwe partner van zijn ex-vrouw dood.

De dader vlucht en wordt achtervolgd door een medewerker van een benzinestation. Hij belt de politie. Nasir wordt overmeesterd en gearresteerd. Hij heeft nog steeds het bebloede mes bij zich. Mariam sterft ter plekke, George later in het ziekenhuis.

Nasir wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, de bijzondere schuldzwaarte is vastgesteld. De medeplichtige wordt vrijgesproken. Nog steeds in de rechtbank, bedreigt Nasir de familie van het slachtoffer. Zijn advocaat gaat in beroep. In november 2003 bevestigt het Federale Hooggerechtshof het vonnis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .