Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Veronika
geboren: 1992
gewurgd: 30 augustus 2014
Woonplaats: Fürth (Franken)
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; dader: Libanon
Kinderen: één zoon (4 maanden)
Dader: haar vriendin Faysal El Hassan (43 jaar)
De 22-jarige Veronika heeft een vier maanden oude zoon met haar vriend Faysal, een staatloze uit Libanon. Zijn beroep wordt aangeduid met bar eigenaar. Of hij werkt in een bar.

De twee hadden elkaar ongeveer 4 jaar eerder ontmoet in een discotheek en waren waarschijnlijk al ongeveer anderhalf jaar een koppel. De politie werd verschillende keren ingeschakeld voor huiselijk geweld. Faysal heeft een strafblad. Een vriend zegt dat er problemen waren toen Veronika uit wilde gaan.

Op 30 augustus 2014, wurgt Faysal de jonge moeder. Een buurman vindt het lichaam en informeert de politie. De dader vlucht, maar wordt twee dagen later in Neurenberg opgepakt. Iemand herkende hem op een parkeerplaats en belde de politie. De baby komt in een pleeggezin, later bij zijn grootouders.

In juli 2015 begint de rechtszaak bij de regionale rechtbank van NeurenbergFürth. In juli wordt de dader veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , .