Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hafida R.
geboren: 1970
vermoord: omstreeks 10 augustus 2014
Woonplaats: München
Herkomst: Slachtoffer: Marokko; dader: Iran
Kinderen: 2 (3 en 7 jaar)
Dader: haar man Abbas-Ali Rahat-Farimani (62 jaar)
Hafida is 7 jaar getrouwd met Abbas, die 15 jaar ouder is en als bewaker werkt. Het echtpaar heeft 2 kinderen.

De familie gaat waarschijnlijk op vakantie op 10 augustus 2014. Abbas-Ali steekt zijn vrouw neer en vlucht met de twee kinderen.

Als Hafida drie weken niet reageert, belt haar zus de politie. De agenten breken de deur open en vinden het lichaam in een plas bloed op 2 september. Vermoedelijk lag ze daar al drie weken. Het balkon is vol met vliegen. De deur werd verzegeld met rubber om verspreiding van de geur van ontbinding te voorkomen. De misdaad was dus gepland. Hierop wijst ook het feit dat de dader de auto voor de vermeende vakantie heeft verkocht.

In voorgaande jaren had Hafida minstens twee keer de politie gebeld voor huiselijk geweld. Eenmaal verhuisd ze naar het opvangcentrum voor vrouwen. Buren beschrijven de vader ook als gewelddadig, vooral tegenover zijn 7-jarige dochter. Hij deed niets met zijn zoon, zeggen ze, hij haatte alleen maar vrouwen. De dader is vandaag de dag nog steeds een voortvluchtige. Waar de kinderen zijn is onduidelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .