Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zeynep A. en een ongeboren baby
geboren: 1988
gewurgd: 15 november 2012
Woonplaats: Stade / Nedersaksen
Herkomst: Turkije/Koerden
Kinderen: 2 zonen (3 en 6 jaar), 1 ongeboren dochter
Dader: haar man Yildiray A. (36 jaar)
Zeynep heeft haar eerste kind op 18-jarige leeftijd, drie jaar later haar tweede.

In november 2012 is Zeynep weer zwanger. Haar man wurgt haar. Daarna gaat hij met een van zijn zonen naar familie. Zijn broer vindt het lichaam en informeert de politie. De dader wordt gearresteerd.

Op dit moment is er al een zaak tegen Yildiray voor aanranding van een andere vrouw. Yildiray had gewerkt als taxichauffeur en had geprobeerd een vrouw te verkrachten. Misschien wilde Zeynep hem daarom verlaten. Het proces was gepland voor de dag van het misdrijf. Buren melden ook dat Yildiray zijn vrouw en kinderen had geslagen, de jongens liepen vaak rond met blauwe plekken.

Het bevelschrift is voor doodslag. In hechtenis neemt Yildiray zijn eigen leven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .