Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gönül
geboren: ?
Poging tot moord: 20 november 2012
Woonplaats: Schwanewede (Nedersaksen)
Herkomst: Turkije / Koerden / Yazidi
Kinderen: 1 dochter (16 jaar), 1 zoon (13 jaar)
Dader: haar man Resat D. (38 jaar)
Resat wil een gedwongen huwelijk tussen zijn familie en die van zijn vrouw afdwingen. Maar het mislukt, en dus dwingt hij zijn vrouw om het contact met haar familie te verbreken. Er wordt echter gezegd dat de vrouw steeds zelfverzekerder is geworden. Waarschijnlijk kan ze niet meer alles van hem verdragen.

Daarom valt hij haar waarschijnlijk aan met een bijl in november 2012. Zijn kinderen (die in elkaar geslagen worden) en een buurman overmeesteren hem en bellen de politie.

In mei 2013 staat Resat terecht voor poging tot moord in de rechtbank van Verden. In juli 2013 wordt de verdachte in vrijheid gesteld. De aanklacht wordt gereduceerd tot een poging tot het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel, waarbij een van de kinderen wordt bedreigd en aangevallen. In het document staat als rechtvaardiging: "De verdachte kan door het proces zijn vernederd." De uitkomst is onbekend. Gönül is niet de echte naam van de vrouw.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .