Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sala en Rada
geboren: 1977, 2000
Poging tot moord: 4 januari 2020
Woonplaats: Bretzfeld (bij Heilbronn)
Herkomst: Syrië
Kinderen: 1 andere zoon (12 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar ex-man (44 jaar)
Sala heeft minstens 2 kinderen, een 12-jarige zoon en een 19-jarige dochter. Op 4 januari 2020 schopt haar ex-man de voordeur van haar flat in en valt haar aan met een mes. De dochter gaat er tussenin staan en raakt ernstig gewond. De zoon komt tussenbeide, de vader vlucht. Kort daarna wordt hij gearresteerd. Hij staat in het politiesysteem vanwege "verschillende overtredingen". Er zijn politie-invallen geweest bij de familie.

De moeder komt licht gewond aan in het ziekenhuis, de dochter ernstig gewond. De echte namen zijn niet bekend. Alleen de dader is geïdentificeerd als zijnde afkomstig uit Syrië. Er kan worden aangenomen dat de familie al enkele jaren in Duitsland woont. Het is nog onduidelijk of er nog meer kinderen zijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .