Eerwraakmoord in Hyderabad: Zes mannen staken Neeraj Panwar in het openbaar dood

caret-down caret-up caret-left caret-right
Neeraj Panwar
Geboren: 2000
Doodgestoken: 20 mei 2022
Woonplaats: Begumbazar, Hyderabad
Herkomst: India
Kinderen: 1 zoon (2 maanden oud op het moment van de moord)
Daders: Abhinandan Yadav alias Nandan (26), K. Vijay Yadav (22), K. Sanjay Yadav (25), B. Rohith Yadav (21), Mahesh Aheer Yadav alias Gotiya (21) en een minderjarige
Neeraj Panwar behoort tot een familie die al drie generaties lang haar geld verdient met de handel in noten op de Begum Bazaar in Haiderabad. In april 2021 trouwde Neeraj uit liefde met Sanjana (21). Haar broers waren tegen dit liefdeshuwelijk omdat Neeraj van een andere kaste is en een ander geloof aanhangt. Ze hadden gedreigd hen beiden te vermoorden omdat ze zeiden dat hun namen besmeurd waren. Neeraj en Sanjana deden aangifte bij de politie van de bedreigingen, de mannen werden uitgenodigd voor verhoor op het politiebureau maar ze kwamen niet opdagen.

Begin 2022 beviel Sanjana van een zoon. Neeraj moest vaak naar Kolsawadi voor werk, een gebied waar Sanjana's familie woont. Naar verluidt geïrriteerd door zijn frequente bezoeken aan hun gebied, werd een hinderlaag bedacht en georganiseerd om hem te doden.

Op vrijdagavond 20 mei 2022 reed Neeraj op zijn fiets met zijn grootvader achterop in een hinderlaag in de buurt van de Begum Bazaar. Een bende van 6 jonge mannen viel Neeraj aan met messen en keien. Er werd chilipoeder in hun ogen gegooid om ze te verblinden. Neeraj had twee tatoeages, op de ene pols stond Sanjana en op de andere Neeraj. Beide polsen werden doorgesneden voor de ogen van zijn grootvader en enkele omstanders die machteloos toekeken.

Hevig bloedend werd Neeraj opgenomen in het Osmania Ziekenhuis waar hij tijdens zijn behandeling aan zijn verwondingen overleed.

De politie van Shahinayathgunj in Hyderabad loste de moord binnen 24 uur op en arresteerde zes personen, waaronder een minderjarige.

Neeraj's vader drong er bij de regering op aan een wet in te voeren om mensen die uit liefde trouwen beter te beschermen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , .