Vermoedelijke eerwraak in Stockholm: 14-jarig meisje vermoord door haar familie omdat ze na schooltijd met vrienden rondhing

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aida
Geboren: 2008
Vermoord: 19 mei 2022
Woonplaats: Nacka, Stockholm, Zweden
Herkomst: Ethiopië
Kinderen: Ze was zelf een kind
Daders: Moeder (46 jaar), broer (17 jaar), neef (21 jaar)
In 2019 emigreerde Aida met haar moeder en twee broers van Ethiopië naar Zweden. De vader van de kinderen is niet geregistreerd in Zweden. Het gezin zou het islamitische geloof aanhangen..

De moeder was ontevreden over de vestigingssteun en kinderbijslag die zij ontving en wendde zich in 2020 tot de rechtbank met het verzoek om ook sociale bijstand te ontvangen. Haar verzoek werd door de rechtbank afgewezen met het argument dat het gezin meer uitkeringen ontving dan andere bijstandsontvangers en dat zij haar financiën beter had moeten plannen. Niettemin werden extra voedseltoelagen toegekend "zodat de kinderen niet zouden lijden".

Op donderdag 19 mei 2022 werd de 14-jarige Aida dood aangetroffen in de villa van het gezin in Nacka. Haar familie vertelde de politie dat ze zelfmoord had gepleegd. Nadat de lijkschouwer concludeerde dat de verwondingen van Aida niet overeenkwamen met het verhaal dat de familie vertelde, werden de moeder, broer en neef gearresteerd.

De politie vermoedt dat Aida door haar familie werd vermoord om redenen die verband houden met eer en dat de familie vervolgens had geprobeerd de moord op zelfmoord te laten lijken.

Aida zou na schooltijd hebben rondgehangen met schoolvrienden, wat haar familie niet goedkeurde. Dat ze thuis een conflict had, was op haar school bekend.

Geen van de verdachten is in Zweden veroordeeld voor een misdrijf. Alle drie ontkennen de misdaad.

Aida is niet de echte naam van het slachtoffer. Wij zouden blij zijn met tips over deze zaak!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .