Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Eman Sami Maghdid
geboren: 2002
doodgeschoten: 6 maart 2022
Woonplaats: Erbil, Iraaks-Koerdistan
Herkomst: Koerdisch
Kinderen: geen
Dader: broer (17 jaar)
Op zondagnacht 6 maart werd de populaire TikTok ster, Eman Sami Maghdid, die bekend staat bij haar 47.000 volgers als Mari of Maria, door haar 17-jarige broer doodgeschoten met 8 of 9 kogels op een weg in de stad Erbil in Iraaks-Koerdistan.

Eer wordt hierbij als motief genoemd omdat het ‘rebelse’ slachtoffer conservatieve islamitische regels zou hebben getrotseerd door het dragen van korte topjes en een crucifix, het uitspreken van haar mening en het roken van sigaretten. Aangenomen wordt dat zij het kruisbeeld slechts droeg als mode-uiting en dat zij zich niet had bekeerd tot het christendom.

De politie heeft de broer gearresteerd, evenals een andere persoon die ervan wordt verdacht hem onderdak te hebben geboden. We zouden blij zijn met aanwijzingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , .