Pakistan laat moordenaar van social media ster Qandeel Baloch na minder dan 6 jaar vrij omdat zijn ouders hem hebben vergeven.

Fouzia Azeem/Qandeel Baloch
Geboren: 1990
Gewurgd: 15 juli 2016
Woonplaats: Karachi
Herkomst: Pakistan
Kinderen: 1 zoon
Dader: Haar broer Muhammad Waseem Azeem
Fouzia Azeem groeide op in een conservatief en arm gezin met 6 broers en 2 zussen in Shah Sadar Din in de provincie Punjab van Pakistan. Fouzia wilde zangeres en actrice worden. Op 17-jarige leeftijd moest Fouzia trouwen met Aashiq Hussain, de neef van haar moeder. Samen kreeg het paar 1 zoon. Het huwelijk was gewelddadig, Aashiq sloeg en martelde Fouzia. Na twee jaar huwelijk ontvluchtte Fouzia haar echtgenoot, liet hem achter met haar kind, en vertrok naar Karachi om een nieuw leven te beginnen.

Fouzia Azeem werd nationaal bekend onder haar artiestennaam Qandeel Baloch omwille van haar auditie in Pakistan Idol en haar activiteiten op sociale media waar ze haar leven deelde in dagelijkse vlogs. Ze was erg populair op sociale media in Pakistan, maar ze had ook veel vijanden vanwege haar vrije levensstijl en controversiële uitspraken en acties. Zo had ze bijvoorbeeld aangekondigd dat ze zou strippen als Pakistan zou winnen van India bij het cricket.

Het strippen ging niet door omdat Pakistan de wedstrijd verloor, maar de naam van Qandeel Baloch als social media influencer, actrice en zangeres was gevestigd. Ze werd uitgenodigd om deel te nemen aan het Indiase televisieprogramma Bigg Boss 10 en ze stond te popelen om haar debuut op de Indiase televisie te maken.

Op 15 juli 2016 maakte haar broer Muhammad Waseem Azeem een einde aan alle ambitieuze plannen en dromen van Qandeel Baloch terwijl ze bij haar ouders op bezoek was. Hij wurgde haar terwijl ze sliep. In de media verklaarde hij dat hij niet gelukkig was met de showbizzcarrière van zijn zus en haar modellenwerk en dat hij haar een pil had gegeven voordat hij haar wurgde. Volgens hem had ze de eer van de familie te schande gemaakt. Hij toonde nooit enig berouw en werd in september 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In februari 2022 werd Muhammad Waseem Azeem door de Pakistaanse autoriteiten vrijgelaten omdat zijn ouders hem vergaven voor de moord. Mohammad zat minder dan zes jaar in de gevangenis voor de eremoord op zijn zus.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .