Ezgi Taşran werd door haar zwager vermoord toen ze haar zus probeerde te beschermen tegen geweld

Ezgi Taşran
Geboren: 1995
Doodgeschoten: 1 juni 2022
Woonplaats: Çorum
Herkomst: Turkije
Kinderen: -
Dader: Zwager Emrah Ö. (34 jaar oud op het moment van de moord)
Op woensdag 1 juni 2022 ging Özgecan Ö. met haar moeder en zus Ezgi Taşran haar kind ophalen bij haar man Emrah Ö. met wie ze in scheiding ligt. Toen zij elkaar op straat tegenkwamen, ontstond er een ruzie. Met een pistool vuurde Emrah Ö. 9 schoten af op Ezgi Taşran die haar in haar rug, nek en arm raakten. Vervolgens sloeg hij zijn vrouw hard en vluchtte per auto van de plaats delict. Ezgi Taşkıran werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht maar kon niet meer worden gered.

De moord en de afranseling zijn vastgelegd op een bewakingscamera van de werkplek. Naar verluidt was Ezgi Taşran bezig met de voorbereiding van haar eigen huwelijk en zou zij op de fatale avond haar moeder hebben gevraagd om op de noodknop van de applicatie Geweld tegen vrouwen (KADES) te drukken.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Emrah Ö. Wij zouden blij zijn met tips over deze zaak!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .