Femicide in Mashhad, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar verloofde

Zeynab
Leeftijd: 17
Doodgestoken: 30 november 2023
Woonplaats: Mashhad, Razavi Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: Geen
Dader: Verloofde
Op donderdag 30 november 2023 werd een 17-jarig Afghaans meisje, Zeynab genaamd, vermoord door haar 22-jarige verloofde op straat in Mashhad, een stad in het noordoosten van Iran, toen ze terugkeerde naar het huis van haar ouders. De verdachte stak het 17-jarige meisje publiekelijk 20 keer met een mes.

Volgens de broer van het slachtoffer waren de twee verloofd en zouden ze gaan trouwen. Maar volgens hun gewoonten had de verloofde mahr moeten betalen en de verloofde kreeg 2 tot 3 keer de kans om de mahr te betalen, maar dat lukte hem niet. Dit was de reden voor het geschil.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .