Femicide in Mierlo: Syrische vrouw doodgestoken

caret-down caret-up caret-left caret-right
Niet met naam genoemde vrouw
Leeftijd: 37
Doodgestoken: 16 maart 2024
Woonplaats: Mierlo, Noord-Brabant
Herkomst: Syrië
Kinderen: 5
Dader: Vriend
Zaterdagmiddag 16 maart, omstreeks 17.50 uur, vluchtte een 37-jarige vrouw bloedend haar woning uit in Mierlo. Haar keel en polsen waren doorgesneden door haar 49-jarige partner, voor de ogen van hun vijf kinderen, variërend in leeftijd van 6 tot 20 jaar. Toen de politie arriveerde was de vrouw al overleden. Vier kinderen raakten lichtgewond, vermoedelijk omdat ze probeerden tussenbeide te komen. De vijf kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Na een klopjacht werd de 49-jarige vriend van de vrouw gearresteerd.

Buurtbewoners melden dat het om een Syrisch gezin gaat. De man zou al een jaar in het huurhuis in Mierlo verblijven, en de vrouw heeft zich afgelopen najaar met haar vijf kinderen bij hem gevoegd, waarvan sommigen uit een eerdere relatie van de man afkomstig zijn.

Meer is niet bekend, zelfs niet de namen van de betrokkenen. We zien uit naar aanvullende informatie!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .