Huiselijk geweld leidt tot zelfmoord in Saqez, Iran: Het trieste verhaal van Halaleh Eliasi

caret-down caret-up caret-left caret-right
Halaleh Eliasi
Leeftijd: 25
Zelfmoord: 8 maart 2024
Woonplaats: Saqez, Koerdistan
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, beroofde Halaleh Eliasi zich op tragische wijze van het leven als gevolg van huiselijk geweld.

Halaleh kwam uit Saqez en was 21 jaar toen ze trouwde. Na haar huwelijk leed ze aan depressies als gevolg van huiselijk geweld. Ze keerde acht keer terug naar het huis van haar vader met de intentie om te scheiden en uit elkaar te gaan, maar de omstandigheden verhinderden dat, omdat ze een 3 jaar oud kind had. Uiteindelijk hing ze zichzelf op 25-jarige leeftijd op na een ruzie met haar echtgenoot.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Gedwongen huwelijk, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , .