Femicide in Piranshahr, Iran: Jonge vrouw levend verbrand door haar man

Leili Paimazd
Leeftijd: 32
Levend verbrand: 16 juni 2024
Woonplaats: Piranshahr, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: 2 dochters
Dader: Echtgenoot
Zondagochtend 16 juni 2024 vroeg bezweek Leili Paimazd, een 32-jarige inwoonster van het dorp Khoranj in de buitenwijken van Piranshahr, aan ernstige brandwonden (meer dan 90% van haar lichaam was verbrand) in het Khomeini Ziekenhuis in Urmia. Ze was vier dagen eerder, op woensdag 12 juni 2024, door haar man in brand gestoken in een van de tuinhuisjes in de buurt van deze stad.

Leili, een moeder van twee dochters, was teruggekeerd naar haar man na bemiddeling van de stamoudsten van de gemeenschap, na een periode van scheiding waarin ze bij haar ouders verbleef vanwege aanhoudende conflicten. Op de dag van het incident goot haar man, Morad Rasul Rondeh, benzine over haar heen en stak haar in brand in het tuinhuis waar ze werkten.

Na de gruwelijke daad liet Morad haar verbrande lichaam achter voor het huis van haar ouders en vluchtte. Leili's familieleden brachten haar per helikopter naar een ziekenhuis in Urmia, maar daar bezweek ze na vier dagen aan haar verwondingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .