Levenslange gevangenisstraf voor Somalische vluchteling die zijn zwangere vriendin vermoordde in Zweden

Saga Forsgren Elneborg
Leeftijd: 20
Gewurgd: 29 april 2023
Woonplaats: Örebro, Zweden
Herkomst: slachtoffer: Zweden, dader: Somalië
Kinderen: geen
Dader: Vriend
Op 29 april vorig jaar werd het lichaam van Saga Forsgren Elneborg, 20, gevonden door haar moeder. Saga werd thuis gewurgd in haar bed aangetroffen in de stad Örebro.

Forensisch onderzoek wees uit dat ze ’s nachts was vermoord. De verdenking richtte zich al snel op haar vriend, de 22-jarige Somalische migrant Mohamedamin Abdirisek Ibrahim.

In eerste instantie ontkende hij iedere betrokkenheid bij het misdrijf en gaf een ander de schuld. Tijdens het onderzoek werd echter duidelijk dat hij de dader was. Volgens het Openbaar Ministerie wilde zijn gezin, familie en clan niet accepteren dat hij een blanke Zweedse vriendin had. Dat hij met haar ook nog een kind verwachtte, was ondenkbaar.

De oplossing die Mohamedamin had bedacht, was om Saga te vermoorden. Hij wurgde haar terwijl ze sliep; ze was toen zeven maanden zwanger.

Op 5 juni werd Mohamedamin door de rechtbank van Örebro veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege moord. Hij moet ook een schadevergoeding van ruim 85.000 euro betalen aan de nabestaanden van Saga.

"Het Openbaar Ministerie heeft ook aangetoond dat de moord eergerelateerd was, wat de rechtbank beschouwt als een verzwarende factor bij de strafmaat."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .