Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Reyhaneh Ameri
geboren: 1998
Doodgeslagen: 15 juni 2020
Woonplaats: Kerman, Iran
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Dader: haar vader Abdollah Ameri
Op zondagavond 14 juni 2020 komt de 22-jarige Reyhaneh Ameri rond 11:30 uur thuis bij haar ouders in de stad Kerman, dit is volgens haar vader Abdollah Ameri te laat en er ontstaat ruzie.

Abdollah is een zeer conservatieve en intolerante man met een verzameling messen en bijlen en hij woont in een land waar rechters en mullahs de vaders die hun dochters vermoorden niet streng straffen als de moord is gepleegd vanwege de 'eer'.

Hij had zijn dochter ooit zo hard geslagen met een ijzeren staaf dat haar lichaam volledig bedekt was met blauwe plekken. Haar zus zou haar net op tijd hebben kunnen bevrijden van de misbruikende handen van hun vader.

Deze zuster zou maandag rond half negen op de deur van haar ouderlijk huis geklopt hebben, maar niemand antwoordde. Ze liet zichzelf binnen en zag dat het een chaos was, Reyhanehs kamer was op slot .Ze wachtte op de terugkomst van haar ouders om gezamenlijk uit te zoeken wat er was gebeurd.

Aangenomen wordt dat haar vader als eerste thuiskwam, maar hij koos ervoor om te vluchten toen hij de wantrouwende ogen van zijn dochter zag.

Niet lang daarna kwam de moeder thuis en gingen ze met z'n tweeën de kamer van Reyhaneh binnen, waar ze bebloede kleren en bloedspetters op de muren vonden.

De politie werd ingeschakeld en ze ontdekten dat de bloedsporen naar de auto van de vader leiden. Volgens de politie bleek uit de gegevens van zijn mobiele telefoon dat hij in een nabijgelegen dorp was en ze arresteerden hem bij zijn terugkeer naar huis.

Hoewel de politie sporen van bloed vond in de kofferbak van de auto, ontkende hij enige kennis te hebben van de verblijfplaats van zijn dochter.

De politie bleef tot 11 uur die nacht zoeken naar het lichaam van Reyhaneh, toen, volgens de geruchten, Abdollah trots toegaf dat hij zijn dochter had vermoord.

Hij bracht de politieagenten naar de plek waar hij zijn dochter had gedumpt, ergens op een open plek aan de rand van de stad.

Als Abdollah deze daden in Duitsland zou hebben gepleegd, zou hij waarschijnlijk meer dan 20 jaar gevangenisstraf krijgen van rechters.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Klokkenluider en getagd met , , .