Iraanse man vermoordt 12 mensen als wraak voor eremoord op zus

caret-down caret-up caret-left caret-right
Twaalf mensen
Leeftijden: -
Doodgeschoten: 17 februari 2024
Woonplaats: Mazraeh Imam, provincie Kerman
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Bahram (22)
Op zaterdag 17 februari, na een verbale woordenwisseling, bestormde een 22-jarige man, geïdentificeerd als Bahram, het huis van zijn familie gewapend met een Kalashnikov aanvalsgeweer, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Onder de slachtoffers waren zijn ouders, drie broers, twee zussen, een zwager en vier neven. Drie buren raakten gewond maar overleefden het. De schietpartij vond plaats in het dorp Mazraeh Imam, provincie Kerman, Iran. Bahram vluchtte van de plaats van het misdrijf en werd later doodgeschoten door de politie in een nabijgelegen dorp.

Lokale media meldden dat Bahram wraak nam voor de dood van zijn zus door toedoen van hun vader tien jaar geleden, een gebeurtenis die "diepgewortelde woede en wrok in hem losmaakte".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .