Eerwraak in Dera Ismail Khan, Pakistan: Twee broers vermoordden hun zus

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shaheen Bibi
Leeftijd: -
Doodgeschoten: 20 februari 2024
Woonplaats: Dera Ismail Khan, Khyber Pakhtunkhwa
Herkomst: Pakistan
Kinderen: Geen
Daders: Broers Shakeel en Aqeel
Op 18 februari scheidde Javed Baloch van zijn vrouw Shaheen Bibi vanwege een huiselijk geschil. Shaheen zocht toevlucht bij haar vader, Sharif Kumhar, in Dera Ismail Khan, een stad in het zuidwesten van Pakistan, in de buurt van Peshawar.

Shakeel en Aqeel, naar verluidt gemotiveerd door zorgen over de "eer" van de familie, worden verdacht van het beramen van een complot om hun zus te vermoorden. In de nacht van dinsdag 20 februari werd Shaheen in de kamer van haar vader doodgeschoten door haar broers. In een poging om de misdaad te verdoezelen, begroeven de broers en hun vader het lichaam nog diezelfde nacht en probeerden het af te doen als een natuurlijke dood.

De pogingen van de familie om de moord als een natuurlijke dood te verbergen waren niet succesvol. Geruchten in de buurt dat Shaheen zou zijn neergeschoten leidden tot een politieonderzoek dat het complot achter de moord onthulde.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .