15-jarig Iraans meisje waarschijnlijk vermoord omdat ze verliefd was op jongen

Nazanin Zainab Alizadeh
Leeftijd: 15
Waarschijnlijk vermoord: Februari 2024
Woonplaats: Khorramabad, Lorestan
Herkomst: Iran
Kinderen: Ze was zelf nog een kind
Dader: -
De 15-jarige Nazanin Zainab Alizadeh uit Khorramabad studeerde aan de Sadiqeh Kobra School. De plaatsvervanger ontdekte dat Nazanin Zainab verliefd was geworden op een jongen. Hij nam contact op met de moeder van Zainab, die haar naar school bracht en de zaak met haar besprak. Nazanin Zainab smeekte de hulpsheriff en haar moeder om haar vader er niets over te vertellen. Er werd echter geen gehoor gegeven aan haar smeekbeden en zowel de hulpsheriff als haar moeder brachten haar vader op de hoogte. Uit angst voor haar vader vluchtte Nazanin Zainab op dat moment van school. Twee dagen later werd bekend dat Nazanin Zainab was overleden. Haar familie beweerde dat ze zelfmoord had gepleegd, maar haar vrienden, die op school een herdenkingsdienst voor haar hadden georganiseerd, waren er zeker van dat Nazanin Zainab was vermoord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .