Eerwraak verhaal

Romina Ashrafi
geboren: 2007
onthoofd: 21 mei 2020
Verblijfplaats: Talesh, Iran
Herkomst:Iran
Kinderen: ze was zelf een kind
Dader: haar vader Reza Ashrafi (37 jaar)
De 13 jarige Romina Ashrafi was samen met haar vriendje Bahamn Khavari (35 jaar) van huis weggelopen nadat haar vader bezwaar had gemaakt tegen hun huwelijk.

Hun families hebben de politie ingeschakeld en gevraagd om hen op te sporen en terug te brengen. Na een vlucht van vijf dagen werd het koppel door de politie opgepakt. Romina werd ondanks smeekbedes en beweringen dat ze voor haar leven vreesde door de politie onder dwang meegegeven aan haar familie.

Op donderdagavond 21 mei wordt Romina Ashrafi in haar slaap met een landbouwsikkel onthoofd door haar vader Reza Ashrafi. Na de misdaad liep hij naar buiten en bekende hij de moord. De politie heeft hem daarop in hechtenis genomen.

In Iran worden vaders die hun dochters vermoorden vanwege eerwraak nauwelijks bestraft vanwege artikel 301 van het Wetboek van Strafrecht. Als hij door rechters schuldig wordt bevonden dan zal hij tussen de 3 en 10 jaar gevangenisstraf krijgen opgelegd. In een rechtszaak in 2013 is door een rechtbank in Teheran beslist dat een vader slechts 6 maanden gevangenisstraf krijgt opgelegd vanwege het doodsteken van zijn dochter vanwege een ruzie over haar huwelijk.

Schrap artikel 301 Wetboek van Strafrecht

Schrap artikel 301 Wetboek van Strafrecht
Alle Iraanse meisjes en hun vaders worden er nu weer aan herinnerd dat het Iraanse rechtssysteem bijzonder vergevingsgezind is tegenover vaders die hun dochters vermoorden en dat heeft een negatieve invloed op hun gedrag.

In Syrië is in maart 2020 beslist om het wetsartikel te schrappen dat er voor zorgde dat eremoorden lichter werden bestraft dan ‘gewone’ moorden.

Wij pleiten er voor dat Iran het voorbeeld van Syrië volgt en artikel 301 schrapt uit het Wetboek van Strafrecht.

In Duitsland zou Reza Ashrafi voor de onthoofding van zijn dochter waarschijnlijk zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf waarbij ook rekening is gehouden met de gevoelens van maatschappelijke onrust.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , .