Iran: Waarom moest de 12-jarige Rahil sterven? Broer claimt "eer" als motief, maar dorpelingen geloven hem niet.

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rahil
geboren: 2010
Vermoord: 2 februari 2023
Woonplaats: Serkhon, Hormozgan, Iran
Kinderen: geen
Dader: haar broer Mohammed (19 jaar)
Op 2 februari werd de 12-jarige Rahil uit het dorp Serkhon in de provincie Hormozgan in Iran rond 10.30 uur 's nachts gewekt door haar 19-jarige broer Mohammed en op een motor meegenomen om zogenaamd een naaiwinkel te bezoeken. Toen ze ongeveer 6 kilometer van het dorp waren, sneed Mohammed haar hoofd af met een machete, wikkelde het lichaam in een deken en liet het achter in de omringende woestijn.

Na de moord probeerde hij bij terugkeer in het dorp zelfmoord te plegen door zijn pols door te snijden. Dorpelingen vonden hem de volgende ochtend bewusteloos en bebloed. Er lagen drugs, alcohol en sigaretten naast zijn motorfiets. Mohammed werd door familieleden naar het ziekenhuis gebracht en toen ze hem naar Rahil vroegen, zei hij "God zegene Rahil."

Rahil's lichaam werd midden februari gevonden. Haar broer werd gearresteerd en hij bekende de moord. Hij noemde "eer" als motief en zei dat dorpelingen kwaad spraken over Rahil. Dorpsbewoners geloven hem niet en ontkennen dat er slechte verhalen de ronde deden over zijn magere zus.

Het lijkt erop dat Mohammed zijn zus weloverwogen heeft vermoord. Er wordt gezegd dat hij in de maanden voorafgaand aan de moord oefende in het slachten van vier schapen. Mohammed werd naar een afkickkliniek gestuurd vanwege zijn drugsverslaving. Het politieonderzoek loopt nog.

Als een 19-jarige broer zijn zus vermoordt en "eer", demonen en schaamte als motieven aanvoert en zelfmoord probeert te plegen, kan het ook zijn dat hij haar seksueel heeft misbruikt en wilde voorkomen dat ze daar ooit over zou getuigen. Veel slachtoffers van eerwraak zijn seksueel misbruikt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .