Rapport over femicide in Iran

Op Internationale Vrouwendag lanceerde StopFemicideIran.org haar eerste jaarlijkse rapport. De 191 gedocumenteerde gevallen van femicide in 2022 staan gelijk aan 1 femicide per 36 uur. Aangenomen wordt dat het werkelijke aantal vrouwenmoorden veel hoger ligt dan 600.

In ongeveer 20% van de gevallen gebruikten de daders hun "blote handen" om de slachtoffers te doden. De moordenaars sloegen deze meisjes en vrouwen dood, wurgden hen met hun blote handen of gooiden hen van gebouwen.

Familieconflicten en ruzies (55% van de gevallen) zijn de belangrijkste excuses die de daders aanvoeren om vrouwen te vermoorden. Bij nadere beschouwing blijkt dat sommige moorden voortkomen uit tragisch alledaagse gebeurtenissen.

In 20 gevallen waren de eigen kinderen van de slachtoffers getuige van de vrouwenmoord en de wrede moordmethoden. Zo zou een man afgelopen november in Khorasan zijn vrouw hebben doodgeslagen terwijl zijn vijf kinderen in huis waren en vervolgens met hen zijn gaan lunchen.

Hoewel informatie over strafrechtelijke onderzoeken naar gedocumenteerde daden van vrouwenmoord vaak ontbreekt, blijkt uit talrijke rapporten dat de daders helemaal niet werden aangeklaagd of minimale straffen kregen.

Lees het volledige rapport uit 2022 met gedetailleerde analyses op StopFemicideIran.org,

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met .