Jonge Afghaanse vrouw doodgestoken door echtgenoot in Pakdasht

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jonge vrouw
Leeftijd: -
Doodgestoken: Mei 2023
Woonplaats: Filistan, Pakdasht, Teheran
Oorsprong: Afghanistan
Kinderen: 1
Dader: Echtgenoot (48 jaar)
Volgens een bericht van Herana News Agency is een jonge vrouw doodgestoken door haar 48-jarige echtgenoot in het dorp Filistan. Een jonge man werd in zijn buik gestoken en naar het ziekenhuis vervoerd.

Uit het onderzoek van de politie van Pakdasht bleek dat de man zich verraden voelde door zijn vrouw. Hij legde een volledige bekentenis af.

Hij zei dat hij jaren geleden getrouwd was met zijn vrouw, die net als hij uit Afghanistan komt, en dat ze samen een zoon hadden. In die jaren hadden ze vaak meningsverschillen. Zes maanden geleden verliet zijn vrouw het huis en kwam nooit meer terug. Hij en zijn zoon bleven naar haar zoeken, en op een gegeven moment hoorde hij dat zijn vrouw contact had met een onbekende en met hem samenwoonde in het dorp Filistan.

Aanvankelijk viel hij de jongeman aan met de bedoeling hem te doden. Hij stak de jongeman in de buik, waarna de jongeman wist te ontsnappen. Vervolgens richtte de woede van de man zich op zijn vrouw; hij stak haar dood en verliet het huis.

De politie behandelt deze brute moord als een eerwraakmoord. In Iran worden mannen die hun (ex-)vrouw vermoorden vanwege "eer" nauwelijks gestraft op grond van artikel 301 van het wetboek van strafrecht. Als hij door de rechters schuldig wordt bevonden, hangt hem tussen de 3 en 10 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .