Man doodt zus vanwege "eer" in Karachi

Jonge vrouw
geboren: -
doodgeschoten: 14 mei 2023
Woonplaats: Karachi
Herkomst: Pakistan
Kinderen: -
Dader: haar broer
Op zondagochtend 14 mei vond een schokkende gebeurtenis plaats in Karachi, Pakistan, waarbij een jonge vrouw het slachtoffer werd van een eerwraakmoord. De vrouw werd door haar broer in haar hoofd en been geschoten. Ze stierf ter plekke.

Tijdens het politieonderzoek probeerde de dader aanvankelijk de indruk te wekken dat het schietincident per ongeluk was gebeurd, terwijl hij zijn pistool, waarvoor hij een vergunning heeft, aan het schoonmaken was. Toen rechercheurs hem echter confronteerden met bewijsmateriaal, bekende hij uiteindelijk de moord. Hij beweerde zijn zus te hebben neergeschoten vanwege vermeende "onwettige banden" die zij met iemand anders had.

Opmerkelijk genoeg wilde geen van de familieleden aangifte doen. Daarom besloot de staat een strafzaak tegen de dader aan te spannen wegens moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .